annalog

annalog

Mindfulness III. - Koncentrálás a szorongás keltette testi fájdalomra

2020. május 21. - annalog

Ma nagyon érdekes dolog történt velem. 

Már egy ideje gyakorolom a mindfulness-t (itt és itt olvashattok a két első alapgyakorlatról, amiket érdemes sokszor elvégezni, mielőtt tovább halad az ember). A könyvvel (The mindful way through depression) nem sietek - ez nem olyan, mint egy érdekes regény. Az edzőterem ugyan bezárt, de megoldották, hogy a tagok hozzájuthassanak online osztályokhoz, s van egy mindfulness "edzésük" is. Ma bekapcsoltam egy kb. 15 perces gyakorlatot, amely a szorongás (anxiety) feloldásában ígért segítséget.

A szokásos módon, kényelmesen le kellett ülni, vállakat ellazítani, érezni a testünket, ahogy a felületekkel érintkezik, és követni a lélegzetünket, ahogy ki-be jár.

Aztán aki vezette a gyakorlatot, azt mondta, hogy most gondoljunk valamire, ami szorongást okoz (nem a legsúlyosabb problémánkra), és próbáljuk megtalálni azt a pontot, ahol ez a gondolat valamilyen kellemetlen testi érzést okoz (ez könnyen ment, mert a gyerekkorom óta a gyomorszájamnál "érzem", hogy valami rossz fog történni).

A következő kérés az volt, hogy gondolatban járjuk körül, fedezzük fel ezt az érzést, koncentráljunk rá. Ha elkalandoznánk, akkor csak irányítsuk vissza a gondolatainkat és folytassuk a gyakorlatot. Nem probléma hányszor, ne idegeskedjünk, csak szépen térjünk vissza. Egy idő után megkért minket, hogy mostantól ismét a lélegzésre koncentráljunk, horgonyozzuk le oda a gondolatainkat.

És akkor elsírtam magam. Teljesen váratlanul jött és nagyon jóleső volt. Pár nap múlva újra megpróbálom, és kíváncsi vagyok hogy mi lesz. De azt nem szabad elfelejtenem, hogy mint minden ilyen gyakorlatnál, nem kell csalódottnak lenni, ha nem "sikerül": mert nincs jó vagy rossz meditáció, ha figyelmesen jelen vagyunk az adott pillanatban. A meditáció nem űzi el a problémáink által keltett rossz érzéseket vagy magukat a problémákat. Csak megtanít arra, hogy úgy tudjuk tudomásul venni őket, hogy ne keltsenek krónikus boldogtalanságot.

A következő bejegyzésemben a body scant - ami a teljes testre koncentráló meditáció - mutatom be.

A bejegyzés trackback címe:

https://annalog.blog.hu/api/trackback/id/tr2115710964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása