annalog

annalog

Madarak - május_1

2021. május 19. - annalog

Még mindig nagyon érdekes dolgok történnek a tó körül: cinkék etetik a kicsinyeiket, szárcsák kergetőznek, csérek veszekednek... Most kell kihasználni az időt, mert ha a fiókák kirepülnek, minden lenyugszik. A nyár mindig kissé túl nyugodt - ősszel kezd csak újra mozogni a madárnépség.

Teljesen véletlenül vettem észre, hogy a tó körüli egyik mentőöv dobozában kékcinkék költenek. A szülők először leszállnak a közeli bokorra, onnan nézik, hogy nincs-e a közelben valaki:

dsc_0156_1.JPG

Aztán kicsit megpihennek az "ajtóban":

dsc_0146.JPG

Majd rövid időre eltűnnek a dobozban, amiből halk, de izgatott hangok szűrődnek ki. Ha végeztek, kidugják a fejüket, s egy mozdulattal ellökik magukat:

dsc_0159.JPG

dsc_0136.JPG

dsc_0120.JPG

A múltkor beszéltem egy ottani vadőrrel, aki mondta, hogy tudnak róluk. Nagyon remélem, hogy a kirepült kismadarakat is megláthatom! Fledgling-nek hívják őket, és nemrég a kedvenc műsoromban - a Springwatch-ban - a már kirepült, de még a fészek közelében lévő kismadarakat semi-fledgling-nek (félig kirepült fióka) nevezték el. Ez utóbbiakat nem szabad elvinni, mert nem hagyták magukra őket a szüleik, csak táplálékot gyűjtenek nekik a közelben.

Említettem, hogy a szárcsák még mindig kergetőznek - nem tudom, melyik a jobb kép, úgyhogy itt van mind a kettő :-)

dsc_0217.JPG

dsc_0326.JPG

Ahogy egy bizonyos távolságon belülre merészkedik az egyik, a terület védője rögtön elkergeti:

dsc_0330.JPG

Nagyon nehéz a cséreket is lefényképezni, mert majdnem olyan fürge reptűek, mint a fecskék:

dsc_0110.JPG

A tó közepén költenek, egy úszó mesterséges szigeten, ahol kicsit könnyebb lefényképezni őket, mert majdnem egy helyben lebegnek a levegőben, s közben hangosan rikoltoznak:

dsc_0065.JPG

dsc_0067.JPG

Elég sokszor rontok el képeket azért, mert kézzel állítom be a gépet, a fényeknek és a távolságnak megfelelően. S amikor történik valami hirtelen, akkor nincs időm átállítani, úgyhogy sok túl világos vagy túl sötét képpel végzem. Szerencsére nem mindig használhatatlanok - így voltam ezzel az ökörszemmel is, ami egészen közel engedett magához:

dsc_0019_1.JPG

dsc_0018_1.JPG

A végére hagytam pár nem annyira érdekes, de azért jó képet :-)

Itt egy szürkegém:

dsc_0097_1.JPG

Nyújtózkodó egyiptomi lúd:

dsc_0184.JPG

Érdekes színű házikacsa-hibrid:

dsc_0341.JPG

Nemsokára jelentkezem!

A bejegyzés trackback címe:

https://annalog.blog.hu/api/trackback/id/tr516566054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása