annalog

annalog

Szófelhő

2019. február 18. - annalog

Szeretem az "Escape to the country" c. sorozatot. Városlakókról szól, akik hol több, hol kevesebb pénzzel nekiindulnak vidéken letelepedni. Főleg idősebbek, akik a nyugdíjaskorukra mint lehetőségre tekintenek. Nemcsak régi párok, de újonnan, idősebbkorban megismerkedettek is. 

Az epizódok mindig ugyanúgy zajlanak: a műsorvezető beköszön, megismerjük a vevőket, megtudunk pár dolgot az adott megyéről (fekvése, átlagos házárak). Ezután visszatérünk a vevőkhöz, akik elmondják, hogy pontosan millyen házra vágynak és mennyi pénzük van rá.

Megnézik az első házat, majd találgatják az árát, amit a műsorvezető árul el végül. Érdekes, hogyha tetszik nekik, akkor általában felül becsülik, ha nem, akkor alacsonyabb árat mondanak. 

A következő részben elviszik őket valamilyen helyi kisvállalkozást megnézni, általában az érdeklődésükkel megegyezőt. Ha valaki B&B-t akar indítani, akkor egy vendégházba, ha macska vendégházat, akkor egy kisállattartóhoz. 

A következő napon a második házzal kezdik, majd a "mystery house" következik, ami valamiképpen kihívás számukra. Ha például az elején azt mondták, hogy nem szeretnének nádtetőset, akkor nagy valószínűséggel az lesz. Vagy ha közel szeretnének lenni a faluhoz, akkor valamilyen távoli hely. De persze nem csak azért is módon, hanem kihívásként, inkább gondolatérbresztőnek. Például lehet, hogy nincs óriás kertje, ahol glampingot lehet indítani, de bejáratott B&B. Vagy tényleg mindentől távol van, de kivételesen szép a kilátása.

Az ezutáni napon a műsorvezető látogat el valamilyen, az adott megyére jellemző vállalkozáshoz vagy múzeumhoz. A vágóképekben meg mindig gyönyörű tájakat mutatnak és a zene is szép.

A legutolsó  részben együtt beülnek valahova, és megbeszélik, hogy melyik volt a kedvencük. Az esetek nagy részében a Mystery house. Sokszor egyik sem, de arra rájönnek, hogy pontosan mit is szeretnének. Akiknek sok pénzük van, azok ritkábban tesznek ajánlatot a látott házakra.

A legvégén a műsrovezető összefoglalja a tanulságokat, és néha azt is megtudjuk, hogy sikerült-e megvenni a kinézett házat.

Miután már jó sok részt megnéztem, rájöttem, hogy nem csak a műsorfelépítés ugyanaz, hanem a szereplők szóhasználata is.

A műsorvezetői szófelhő:

Lush countryside, rolling hills, sandy beaches, rugged coastline, hustle and bustle, you can put your own stamp on it "wow" factor, keep open mind.

A vevőké:

Edge of the village, open plan, house with character, vegetable patch, close to amenities, possibility to run a businness, keeping chickens/alpacas/horses/dogs, chocolate box, detached, nice size garden, barn conversion, wood burner, kitchen range.

És mégis élvezem a műsort. Talán mert én is örülnék egy faluszéli átalakított magtárnak, kályhával, fafűtésű tűzhellyel, ahol a konyha együtt van legalább az étkezővel. A szobák szép kilátásra nyílnának, a kertjében pedig lenne hely egy veteményeskertnek, pár gyümölcsfának és a jövőbeli kutyánk is jókat rohangálhatna benne...

A bejegyzés trackback címe:

https://annalog.blog.hu/api/trackback/id/tr214633206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása