annalog

annalog

Büszkeség

2017. február 05. - annalog

Andris, amióta kamaszodik, inkább azt szereti, ha nem maradok ott a cserkész találkozókon. Megértem persze, és nem is zavar, csak néha ott kell lennem, amikor hiányzik egy vezető vagy amikor én tartom a foglalkozást.

Csináltam már kvízt Magyarországról, Európáról, tartottam előadást az élelmiszer higiéniáról (nem volt olyan unalmas, mint amilyennek hangzik :-)). Foglalkozásokat is tartok, például karácsony előtt mindig mézeskalácsot diszítünk.

Három hete a gyerekeknek el kellett dönteniük, hogy milyen ételt főzzek nekik a táborban. Háromféle - angol, amerikai és magyar - egyszerű egytálétel között kellett választani. 9 recept volt: több húsos, pár kolbászos, lencsés és zöldséges. 

A gyerekek egy amerikai zöldséges csilit, egy angol babos, kolbászos receptet és a paprikás krumplit választották. 

A recepteket a rákövetkező héten megfőztük - és a paprikás krumpli nyert!

Andris odajött hozzám a foglalkozás után, és azt mondta, hogy nagyon büszke rám...

Itt van az angol és az amerikai recept - a paprikás krumplit gondolom mindenki ismeri:-):

Sausage Casserole

  • 6 Premium Sausages chopped
  • Tinned chopped tomatoes
  • 1 tbs tomato puree
  • 1 tin potatoes chopped
  • Onion chopped
  • 200g Mushrooms chopped
  • Chicken stock cube
  • Mixed Herbs

 Method

Warm a little oil, add sausages, and fry slowly until brown all over. Add onions and mushrooms cool until soft. Add tinned tomatoes and chicken stock. Bring to a simmer. Add remaining ingredients. Simmer for 20 mins making sure all is hot.

----------

Vegetarian Black-Bean Chilli 

  • 1 tbs olive oil
  • 1 onion, diced
  • 2 garlic cloves, minced
  • Salt and pepper
  • 1 zucchini (about 0,5 pound total), halved lengthwise and thinly sliced crosswise
  • 1 carrots, thinly sliced
  • 1 tablespoon chili powder
  • 1 teaspoon ground cumin
  • 1 cans black beans, rinsed and drained
  • 1 can crushed tomatoes
  • 1 tin corn kernels

Method

In a heavy pot, heat oil over medium-high. Add onion and garlic; season with salt and pepper. Cook, stirring occasionally, until beginning to soften, about 4 minutes. Add zucchini, carrots, chilli powder, and cumin. Cook, stirring occasionally, until carrots are crisp-tender, 6 to 8 minutes. Add beans, tomatoes, corn, and 1 cup water. Simmer until slightly thickened and carrots are soft, 8 to 10 minutes more.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://annalog.blog.hu/api/trackback/id/tr5612184278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1123581321 2017.02.06. 19:41:01

Kedves Anna,

nem akarlak megbántani, de ez a két recept elég gyönge konkurencia a paprikás krumplinak :))
Szegény apám sokat utazott Angliába tárgyalásokra, sokszor hónapokig kint volt és mindig azt írta anyámnak: "Elképesztő, hogy ezek az angolok hogy tudnak ilyen remek alapanyagokból ilyen csapnivaló ételeket főzni". Nagyanyámtól - az ő anyjától - mindig paprikás csirkét kért nokedlivel és tejföllel, mikor hazatért. Egyszer próbáld ki a paprikás csirkét a cserkészeknek :) Jót kuncogtam a sok tinned, tin, can és puree hozzávalón, olyan, mintha űrhajósok főznének a Mars felé félúton.
Ez persze nem von le semmit a paprikás krumplid zsenialitásából :))

annalog 2017.02.07. 17:01:38

Kedves Rezső, nem bántottál meg :-)
Valószínűleg elég sokat változott az étkezési kultúra azóta, hogy az apukád ezt írta. Nagyon sokféke curryt esznek, amik nekem kicsit túl erősen fűszerezettek, de azért finomak. Szeretik az olasz, a nepáli, a kínai és a spanyol konyhát is.
Az igaz, hogy az "angol" konyha nem annyira ízes, bár egy jó kis bifsztek nagyon finom tud lenni.
Az édességek között is van hihetetlen finom, és ehetetlenül ízetlen és/vagy nagyon édes.
Ami valószínűleg nem változott, az az, hogy nem főznek otthon. Az egyik kolléganőm elkérte a paprikás krumpli receptjét, és kiderült, hogy nincs akkora edénye, amibe beleférne egy kiló krumpli. Inkább sütiket és tortákat készítenek csak otthon.

1123581321 2017.02.08. 17:40:32

@annalog: A Svájc-Ausztria-Szlovákia "délkör" kettészeli Európát, ettől délre jó a kaja (Olaszország, Balkán, Franciaország pl.), ettől északra csapnivaló, (Lengyelország, Németország, Anglia stb.). Azt még értem, hogy történelmileg ez így alakult, mivel az éghajlat nem tette lehetővé a középkorban a fűszerezést, hiszen nem értek be a fűszernövények, azt viszont már kevésbé, hogy miért nem lehet leszokni a káposzta-krumpli kombóról azóta se. A németeket "Krautoknak" hívták a háborúban, ami káposztát jelent. Miért nem lehet mondjuk tejfölt vagy túrót használni, esetleg import fűszereket, ahogy Jamie Oliver? Miért nem lehet otthon főzni? Egy német, ha jót akar enni, beugrik egy pizzázóba, ahol kap egy német pizzát, ami köszönőviszonyban sincs a nápolyi pizzával, egyszerűen borzasztó. Vagy egy ungarische gulasch-t :) Persze, hogy szeretik az olasz, nepáli, kínai, spanyol és indiai konyhát, mert azok "konyhák", az angol meg nem. Kivéve a bifszteket.

annalog 2017.02.08. 18:26:11

Talán az angol és német háziasszonyok is többet főznének, ha nem lenne olyan olcsó megvenni az ételt :-) Amikor pedig még kisebb volt a jólét, nem voltak import fűszerek, és Jamie Oliver éppen hogy csak megszületett...
süti beállítások módosítása