annalog

annalog

Lekvár

2014. április 16. - annalog

Nekem a lekvár főleg a sárgabarackot jelenti. Mivel itt csak szörnyen éretlenül lehet kapni, így hát újra elkezdtünk gyári lekvárokat vásárolni. Azért újra, mert pár évig egyáltalán nem vettük, ugyanis olvastunk egy cikket, hogyan készítik, és önvédelemből lemondtuk róluk. Egy német élelmiszermérnök - talán a Nők Lapja hozta le - írt egy cikket a feldolgozásról, és olyan szörnyű volt, hogy megundorodtunk tőle. Már pontosan nem emlékszem rá, csak arra, hogy a pektint (természetes alapanyag!), amit azért tesznek bele a lekvárba, hogy kocsonyás legyen, a vegyszerrel kezelt déligyümölcsök héjából nyerik ki. És ez van a zselésítő cukrokban is. Az egyik gyümölcsben kevesebb, a másikban több van egyébként: ezért tesznek például ribizlit a meggylekvárhoz.

Szóval itt újra veszünk lekvárt, de csak a drágábbakat - hátha abba nem tesznek...

Ma rizskochot akartam csinálni, de elfogyott minden lekvárom - és akkor hirtelen rájöttem, hogy hát tudok én lekvárt főzni! Igaz, hogy nem eltevésre, igaz, hogy csak keveset, igaz, hogy nem sárgabarackból - de mégiscsak lekvár lesz! 

A mai lekvárom tehát eperből készül. Először nagyon félve vettük meg tavaly, mert otthon a nagyszemű eper egyet jelentett a vízízzel, de az itteninek - na jó spanyolnak - egészen finom szamócaíze van. 

És vehetek mindenféle berry-t is, remélem nagyon jó kis lekvárok lesznek azok is!

A szilvával még nem tudom mit kezdjek. Ugyanis itt csak ringlót lehet kapni, ami persze utol sem éri az otthonit. Persze a kisszemű, pl. beszterceire gondolok, ami Magyarországon is egyre ritkább. Sajnos az aszaltszilvát is ringlóból készítik, ezért annak sincs olyan igazi aromája.

Bár lekvárt csak egyszer főztem szilvából, még a Hankóczyban. Ugyan nagyon finom lett, de szerintem az volt a messze legdrágább lekvárom, mivel 8 órán keresztül kellett sütni a sütőben... Szóval ha nem is lekvárt, de szilvásgombócot vagy pitét azért lehetne belőle készíteni. Múltkor Andris szilvásgombócot kért, és a ringló nem olyan leves és puha, tehát a gombócok belül nem lettek olyan igaziak. Lehet, hogy kiköltöztetek egy szilvacsemetét...

DSC_0016.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://annalog.blog.hu/api/trackback/id/tr576040079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása