annalog

annalog

Dél-amerikai konyha

2014. április 01. - annalog

Andrisék Dél-Amerikáról tanulnak, és hogy minél széleskörűbben ismerjék meg a kontinenst, plusz feladatot kaptak: ki kellett választaniuk az egyik országot, és minél többet kideríteni annak konyhájáról.

Andris Perut választotta, s szépen utána olvasott a főbb nyersanyagoknak (krumpli, kukorica, chili), a sok-sok ismeretlen gyümölcsnek (tumbo, tuna, lucuma, camu camu, tamarillo...). Kiderült, hogy csak krumpliból hétféle van! Itt is egy kép róluk, amit ugyan nem mi készítettünk, de nagyon tetszett:

Peru potato.jpg

Végül Andris kiválasztotta, s együtt elkészítettük az egyik perui egytálételt, a Lomo saltado-t. Andris pucolta a krumplit, és ő rakta a többi hozzávalót is a főzőedénybe.

DSC_0085.JPG

A hozzávalók:

80 dkg bélszín. Fogalmam sincs róla, honnan vették a szegény peruiak - mi is szűzpecsenyét használtunk inkább, de szerintem bármilyen hús jó hozzá. Jut eszembe, lehet, hogy eredetileg tengerimalacból van...

2 lilahagyma

4 kaliforniai paprika (ez sem annyira chili :-))

fél kiló paradicsom

sültkrumpli - én kockákra vágtam

fél citrom leve

bors, só

Elkészítés:

Megpirítjuk a kis darabokra vágott húst (én előre besóztam, de csak az edényben borsoztam), majd beletesszük a nem túl kis darabokra vágott lillahagymát. Ha kissé megpárolódott, hozzáteszünk két, csíkokra vágott paprikát, s együtt pároljuk. Egy idő után beletesszük a negyedekre vágott paradicsomot. Ha kész, belenyomjuk a citromlevet és összekeverjük a külön megsütött krumplival. A többi paprikával tálaljuk.

Hát, úgy látszik, sok nemzetnek van saját lecsója... Bár a receptet egy magyar nyelvű honlapról szedtem, tehát lehet, hogy van benne pár változtatás. 

Fura volt az a honlap, annak bizonyítéka, hogy az emberek hiába járják a világot, mégsem nyitottak és tele vannak előítélettel. Hosszasan áradozott az írója, hogy mennyire szereti Perut, egy csomószor visszajár, de az emberek... Hát azok csak hazudni és becsapni tudják, mert mindig jóval nagyobb árat mondanak, mint amennyibe a vágyott dolog kerül. Valaki aztán hozzászólt, hogy ez is egy olyan kultúra, ahol elvárják az alkudozást...

Elég jó lett egyébként az étel, de nem annyira, mint amit pénteken főztem! Most már késő van, ezért azt csak holnap írom meg :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://annalog.blog.hu/api/trackback/id/tr385889858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása